Difference between revisions of "Literatura: ph"

From RiversWiki
Jump to: navigation, search
(New page: {{stub}} Stabilność/infekcyjność wirusa grypy w roztworach o różnych współczynnikach pH badano już w latach 30' XX w. Pierwsze badania, przeważnie na zwierzętch (np myszkach) d...)
 
Line 1: Line 1:
 
{{stub}}
 
{{stub}}
 +
 +
{{Menu Modul socjo}}
  
 
Stabilność/infekcyjność wirusa grypy w roztworach o różnych współczynnikach pH badano już w latach 30' XX w. Pierwsze badania, przeważnie na zwierzętch (np myszkach) dotyczyły infekcyjności konkretnych roztworów wirusa<ref name="miller">Miller, 1944, "Influence of pH and of certain other conditions on the stability of the infectivity and red cell agglutinating activity of influenza virus"</ref><ref name="andrews">Andrews, C. H., and Smith, W., Brit. J. Exp. Path., 18, 43, (1937)</ref><ref name="ostrovskaya">Ostrovskaya, S. M., Czalkina, O. M., and Oleehnowiteh, S. B., Arch. sc. biol., 52, 31,(1938)</ref><ref name="stock">Stock, C. C., and Francis, T., Jr., J. Exp. Med.,71,661,(1940)</ref>, współczesne badania dotyczą przed wszystkim zmian strukturalnych kompleksów białkowych w błonie wirusa, towarzyszących zmianie pH.  
 
Stabilność/infekcyjność wirusa grypy w roztworach o różnych współczynnikach pH badano już w latach 30' XX w. Pierwsze badania, przeważnie na zwierzętch (np myszkach) dotyczyły infekcyjności konkretnych roztworów wirusa<ref name="miller">Miller, 1944, "Influence of pH and of certain other conditions on the stability of the infectivity and red cell agglutinating activity of influenza virus"</ref><ref name="andrews">Andrews, C. H., and Smith, W., Brit. J. Exp. Path., 18, 43, (1937)</ref><ref name="ostrovskaya">Ostrovskaya, S. M., Czalkina, O. M., and Oleehnowiteh, S. B., Arch. sc. biol., 52, 31,(1938)</ref><ref name="stock">Stock, C. C., and Francis, T., Jr., J. Exp. Med.,71,661,(1940)</ref>, współczesne badania dotyczą przed wszystkim zmian strukturalnych kompleksów białkowych w błonie wirusa, towarzyszących zmianie pH.  

Revision as of 22:11, 3 July 2008

Sierobi.png
Page under construction.
Moduł Socjo | Literatura wirusologiczna, czyli infekcyjność vs:
Bieżące wyniki

Stabilność/infekcyjność wirusa grypy w roztworach o różnych współczynnikach pH badano już w latach 30' XX w. Pierwsze badania, przeważnie na zwierzętch (np myszkach) dotyczyły infekcyjności konkretnych roztworów wirusa[1][2][3][4], współczesne badania dotyczą przed wszystkim zmian strukturalnych kompleksów białkowych w błonie wirusa, towarzyszących zmianie pH. Trimer hemaglutyninowy (HA) odgrywa bowiem istotną rolę w procesie fuzji błony wirusa z błoną komórki[5][6] [7][8][9][10].

Infekcyjność wirusa grypy w różnych pH (na podstawie [1])

Prace z przełomu 30' i 40' lat XX w. wskazują na stabilność wirusa grypy w pH 7-9[2], 7-7.5[3], 7[4]. Miller[1] przebadał 3 szczepy wirusów grypy: PR8 (wirus grypy A), Lee (wirus grypy B) i wirus świni w temperaturze 23 i 4oC w różnych stałych pH od 3 do 11. Z jego badań wynika iż:

  • w T=23oC, wirus PR8 jest najbardziej stabilny w pH=6-7; po 10 dniach jego infekcyjność wynosi jeszcze 10% (badania prowadzone na myszkach, 10% może być jedną myszką z 10 badanych..).
  • w T=4oC, wirus PR8 jest najbardziej stabilny w pH=6.5-7 ze wskazaniem na pH=7, przy czym w tej temperaturze jest bardziej stabilny niż w T=23.


Pozostałe (wybrane) wnioski autora:

  • infekcyjność w buforach: tylko fosforanowym < Gly + NaCl < fosforanowy + Gly + NaCl; (jak się wydaje, glicyna chroni wirus)
  • w buforze fosforanowym największą stabilność wirusy osiągały:
    • PR8 przy pH=6.5-7
    • świni przy pH=7-7.9
    • Lee przy pH=7.9
  • w T=4oC, w buforze fosforanowym o stężeniu 2 mg/cm3 stabilność wirusów PR8 i Lee była większa niż w tym samym buforze o stężeniu 0.1 mg/cm3; w tym wyższym stężeniu nawet po 2 miesiącach nie zauważono znaczącego spadku infekcyjności wirusów


W pH=5 infekcyjność wirusa gwałtownie spadała, co można obecnie powiązać z denaturacją białek, czy kompleksów białek membranowych wirusa, w szczególności HA.


Stabilność trimeru HA w różnych pH i różnych temperaturach

Hemagglutinin (H5N1) structure

Bibliografia

  1. 1.0 1.1 1.2 Miller, 1944, "Influence of pH and of certain other conditions on the stability of the infectivity and red cell agglutinating activity of influenza virus"
  2. 2.0 2.1 Andrews, C. H., and Smith, W., Brit. J. Exp. Path., 18, 43, (1937)
  3. 3.0 3.1 Ostrovskaya, S. M., Czalkina, O. M., and Oleehnowiteh, S. B., Arch. sc. biol., 52, 31,(1938)
  4. 4.0 4.1 Stock, C. C., and Francis, T., Jr., J. Exp. Med.,71,661,(1940)
  5. Steinhauer et al, PNAS, 88, 11525-11529, (1991)
  6. Korte et al, J Biol Chem,272,9764,(1997)
  7. Epand, Epand, Biochem. J., 365, 841,(2002)
  8. Remeta et al, Biochemistry (2002), 41, 2044
  9. Huang et al, Bioph J, 82, p1050,(2002)
  10. Rachakonda et al, FASEB, 21, p996, (2007)